İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıkarıldı
İhracatçının TCMB’de döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 25’ten 35’e çıkarıldı.

Fotoğraf: Blogging Guide/Unsplash
İhracatçının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) döviz bozdurma zorunluluğu yeniden artırılarak yüzde 25’ten yüzde 35’e çıkarıldı.
Dünya'dan Nurdoğan A. Ergün'ün haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığının kararına istinaden İhracat Genelgesi'nde değişiklik yapıldı. Değişiklikle, ihracat bedellerinin Merkez Bankasına asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Düzenlemeyle firmaların ihracat bedeli dövizlerinin TL’ye dönüşümünün desteklenmesi kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi.
Son kararla oranın yeniden yükseltilmesi, "üzücü" bir hamle olarak yorumlanıyor. Merkez Bankasında bozdurulup Türk lirasına çevrilen parayı ham madde almak için tekrar dövize çevirdiklerini anlatan ihracatçılar, bu durumda kur makasının yarattığı ek maliyet artışından yakınıyor.
4 Eylül 2018 tarihinden itibaren 6 ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye’ye getirilme ve yüzde 80’inin bankaya bozdurma zorunluluğu getirilmişti. Daha sonra bu düzenleme hem süre hem oran bakımından gevşetildi. 2024 haziran ayında döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 40’tan yüzde 30’a, mart 2025’te de yüzde 25’e indirilmişti. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et